Skip to main content

Sociale medier: gavnligt eller blot et dopamin kick?

To smilende unge kvinder tager selfie med lyserrød mobiltelefon.

Er du på et eller flere sociale medier hver dag og i mange timer? Og hvad fik du ud af det, udover det lille dopamin kick din hjerne belønnede dig med?

De sociale medier gør os til robotter der febrilsk sidder og venter på det næste kick blandt baby opslag, reklamer og billeder af en ny bil, som din gamle klassekammerat har lagt op - En person du i øvrigt ikke har haft kontakt med, siden den gang I gik i skole sammen. Det er din hjerne der belønner dig for, at holde dig oplyst, som faktisk er et overlevelsesinstinkt der sidder dybt i din evolutionære kodning.

Er din hjerne er for gavmild?

Skål fyldt med slik der er formet som hjerter i pilleform i forskellige indbydende farver.

Men har du egentlig fortjent din hjernes belønning? Er du blevet mere oplyst af det billede med en joke på? De der jokes om mænds hjerner er jo skide sjove.... Eller? Eller den der reklame om et nyt innovativt produkt, som kun kan købes på et tvivlsomt website.

Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg tog mig selv i at sidde og scrolle på min Timeline og opdagede, at jeg helt robotagtig, bare sad og scrollede rundt i indhold jeg havde set før. Hvad har jeg gang i?, tænkte jeg. Og gik ud af det ene sociale medie og ind i et andet.

Heldigvis tog jeg mig selv i det, endnu engang og stoppede op og tænkte lidt over det. Det er jo ikke alt der er skidt med sociale medier, det kan faktisk virke afslappende for nogle. Jeg vil heller ikke stoppe med sociale medier, det er trods alt her, at jeg opdager koncerter (dengang det var en ting) og arrangementer. Man kan jo efterhånden ikke blive inviteret til bryllup eller 60 år fødselsdag længere, hvis man ikke har en profil på Facebook.

Det er også der jeg bliver informeret om nyheder, når en Facebook ven deler eller liker. Det slog mig, at jeg det faktisk er meget få ting jeg aktivt følger. Jeg er venner på Facebook med en masse gamle klasse og studie kammerater og kollegaer, men jeg følger ikke rigtig nogle nyhedsmedier eller klubber eller noget i den stil. Tænk nu hvis vi, imens vi sidder og scroller, faktisk lærte noget samtidig.

Vi styrer jo (næsten) selv hvad vi ser på vores Timeline, så hvorfor ikke blande det med nyheder, opskrifter, og viden.

Dit feed behøver ikke kun være venners opslag og reklamer.

Når du bliver opslugt af de sociale medier, og glemmer alt om tid og sted, så når du måske ikke lige, at få tjekket andre medier, såsom nyhedssites og andre aktuelle emner. Det oplevede jeg selv, så det jeg gjorde var, at finde nogle nyhedsmedier og begynde at følge dem på sociale medier, og så fandt jeg sider/profiler der jævnligt deler emner om ting jeg interesserer mig for, samt en gruppe for det område jeg bor i. Så får jeg det interessante indhold ind, der hvor jeg kommer på nettet.

Jeg følger også det politiske parti som jeg tror, at jeg vil stemme på næste gang og jeg har aldrig været så oplyst omkring politik som jeg er nu. Jeg føler virkelig, at den tid jeg bruger nu, på sociale medier er bedre givet ud end før. Samtidig har jeg også sat mig for, at jeg ikke skal sidde helt robotagtig på det i flere timer og prøve, at huske, at gå direkte ind på nogle nyhedssider/interessesider også.

En fordel ved den tilgang er også, at når først man følger personer eller emner man interesserer sig for, så vil man også begynde, at få forslag til andre lignende ting man kan følge.

Husk også at Minveninde.dk er på facebook. Du finder vores side lige her: https://www.facebook.com/minveninde.dk

Og nu er det din tur. Hvordan ser dit feed ud? Stem i afstemningen ude i siden, eller smid en kommentar i bunden.