Skip to main content

Overspringshandlinger: Jeg gør det i morgen…

Kvinde i pyjamas ligger og slapper af på sofa.

Du skal skrive en ansøgning til dit studie, et arbejde eller en praktikplads. Du bør også tage opvasken, løbe en tur rundt med støvsugeren og så har du en rodeskuffe du har ville rydde op i, i 100 år.

Men nu banker der en anden opgave på døren. Det kan være du er familiens fest-sangskriver og der skal være barnedåb om en måneds tid. Det kan være du har fået en opgave for på studiet eller også skal du skrive en tale til din venindes bryllup.

Du har i hvert fald mindst én deadline plus alt det løse som også skal ordnes. Så hvad er din strategi?

Du ved jo godt, at du bør snuppe opgaven med deadline først men du tænker, at de andre ting ikke tager så lang tid at udføre, som den med deadline og du kan bedre koncentrere dig i et rent og opryddet hjem. Derfor snupper du rengøringen først, men i dag tager du altså en slapper på sofaen og i morgen går du i gang…

Men i morgen var i går, og hvor langt er du nået?

Vi mennesker overspringshandler - sådan er det og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Der kan være mange årsager til overspringshandlinger og for nogle kan det have kedelige konsekvenser. I dette blogindlæg tager vi udgangspunkt i de værktøjer vi kan bruge til, at komme uden om overspringshandlingerne og faktisk få gjort de ting, vi har for.

Det handler mest om ikke, at gøre det for meget, så det i virkeligheden bare er pauser, der giver os mere energi og ikke en decideret overspringshandling der dræner os for energi.

 

Lav en to-do liste, og prioriterer opgaverne

For nogle virker det med to-do lister, men det virker ikke hvis de er alt for uoverskuelige. En god to-do liste er en liste hvor vi prioriterer opgaverne. Derefter deles hver opgave op i mindre bidder der gør dem overskuelige og som giver en følelse af succes, når vi kan krydse dem af i løbet af en dag.

Med udgangspunkt i talen til en venindes bryllup, kan den f.eks. deles op i mindre bidder og med pauser imellem. Det kan være indledning, pause, anekdoter om venskabet, pause, anekdoter om mødet med venindens nye mand, pause, afslutning og skål.

Disse punkter kan også blandes med andre opgaver, således at vi kan være så småt i gang med flere ting. Eksempelvis hvis vi har flere ting med en deadline. Det giver også et afbræk fra den samme opgave, som godt kan blive lidt trivielt i længden.

 

Kvinde sidder og skriver ved et vindue med en masse blomster på disken

Lav en fuld liste og dags liste.

Når vi har lavet vores to-do liste kan den godt blive lidt uoverskueligt og se ud af meget hvis den er meget lang. Derfor er det en god idé, at lave en mindre liste til hver dag og det er en god idé kun, at have de punkter på, som vi forventer, at kunne gennemføre på samme dag, så resten ikke stresser. Hvis vi ikke når det hele, så overføres de uafsluttede punkter til næste dag.

Dvs. med udgangspunkt i tidligere eksempel, kunne en dags to-do være, at skrive indledning til tale, holde en kort pause, støvsuge eller rydde op i en skuffe, pause, næste sektion af talen og så er dagen omme.

En god idé er, at skrive punkterne ned på et stykke papir og krydse dem af efterhånden som vi har klaret et punkt. Det giver en tilfredshedsfølelse, at kunne krydse flere punkter af på én dag og det vil også mindske det stress det kan være, at sidde med opgaver der har deadlines.

Det er meget forskelligt hvad der virker for den enkelte, dette er blot én af mange måder man kan forsøge, at komme sine overspringshandlinger til livs.

Det der er vigtigt er, at opgaverne deles op i små bidder. Om det virker for dig, at blande dem, er ikke sikkert, det kan stresse nogle, at have to deadlines og kun arbejde på den ene, og så er det et godt afbræk at være så småt i gang med begge dele, hvor andre hellere vil klø på med én ting ad gangen, da man jo har de næste ting på listen til senere.

Er du god til at holde fokus, eller er du mester i overspringshandlinger? Afgiv dit svar I afstemningen i sidebaren.

 

 

Kilder og yderligere læsestof om emnet:

https://www.magisterbladet.dk/magasinet/2018/magisterbladet-nr-11-2018/6-gode-raad-saadan-undgaar-du-overspringshandlinger

https://www.femina.dk/psykologi/sandt-eller-falsk-7-myter-om-overspringshandlinger