Skip to main content

Ligner du din partner?

Mand og kvinde hygger og griner i sofa

Har du prøvet det, at kigge dig selv i spejlet eller tage et selfie og tænkt....ej, jeg ligner min partner? (måske vil du ikke bruge ordet partner, men det står dig frit for, at udskifte med mand/kone/kæreste/elsker)

Der er faktisk ikke noget mærkeligt i følelsen af, at man ligner sin partner. Vi kender jo alle udtrykket, at "modsætninger mødes" men der er faktisk ingen videnskabelig evidens på, at det er sandt, faktisk viser flere undersøgelser, at vi tiltrækkes af ligheder frem for modsætninger.

Jeg faldt selv offer for udtrykket (“offer” - med et gran salt), dengang jeg var på dating markedet og havde en online profil på, jeg ved ikke hvor mange, dating sider. Jeg gik efter en fodboldtosse-type fordi jeg havde lært offside reglen, af en tidligere kæreste og efter hans kringlet forklaring, fundet på en mere præcis og enkel forklaring. Det ville jeg bare totalt gerne blære mig med.

Men hvorfor egentlig? Jeg hader alt, der har med fodbold at gøre. Så hvad havde jeg gang i?

Jeg tror selv, at jeg var overbevist om, at en kæreste med ligheder ville blive kedeligt. Man skal jo have lidt dynamik og ikke helt de samme interesser o.s.v., tænkte jeg. Jeg gik helt klart efter, at skulle finde én der var min modsætning.
 

Den helt rigtige type.

Og på dating apps er det jo nemt. Jeg havde en type jeg var ude efter. Jeg smed min forklaring på offside reglen op på min profil og voila, en masse fodboldtosser i min indbakke.

Og jeg datede lidt og blev kærester med én, for en kort stund. Men det gik jo ikke. Vi skændtes om alt. Om at handle, om at gå tur, om at tage bussen. Det var skrækkeligt for os begge.

Var det fordi vi var modsætninger? Meget sandsynligt.

Men jeg fortsatte stadig, efter den samme type. Lige indtil den dag, hvor jeg mødte manden i mit liv. Uden for online dating og ret uventet. Aldrig i mit liv, den type jeg ville have gået efter. 

Han kan lide de samme ting som mig, faktisk til et punkt, hvor det næsten er skræmmende. Vi har (næsten) ens humor og vi passer bare super godt sammen. Vi er totalt ens.

Og der er endda forsket i det. I følge denne artikel er der forskere, der har foretaget en undersøgelse ud fra 3 parametre; Ens, Forskellig eller Modsætning. Den store vinder er helt overraskende “Ens” - Vi foretrækker simpelthen en partner, der ligner os eller vores ideelle selv.

Mand og kvinde der støder panderne sammen, imens de holder to puder hvorpå der står på engelsk "Mr right" og "Mrs allways right"

Hvor kommer udtrykket fra?

For mig giver det god mening. Når jeg leder efter en veninde, kigger jeg jo heller ikke efter én, som jeg ikke deler interesser med, og hvorfor skulle det være anderledes med en partner? 

Men hvorfor lever udtrykket så i bedste velgående, at modsætninger mødes? - Et af svarene er, at vi bare er super gode til, at fokusere på vores forskelle frem for ligheder. Det springer måske mere i øjnene, når vi ser en forskel frem for en lighed, men vi tiltrækkes i højere grad af andre, som deler samme politiske overbevisning, samme musiksmag, humor, værdisæt, o.s.v.

En anden årsag er, at vi ofte bliver fodret med præmissen fra den fiktive verden, hvor det ofte er modsætninger, der ender ud i den vildeste romantiske kærligheds historie.

Så måske er du og din partner slet ikke så forskellig, som du går og tror. Måske er det bare ikke gået op for dig, hvor ens I egentlig er eller også lever I, den ægte Hollywood kærlighedshistorie, i virkeligheden. (Hvem der bare gjorde)

Og hvis du er single og leder efter en helt bestemt type, som jeg gjorde, eksempelvis en fodboldtosse, fitnesstosse, filmtosse, biltosse, eller en helt anden tosse, så overvej lige om det overhovedet er dig? Det skader ikke at vende det hele på hovedet og se det hele fra en anden vinkel, måske vil det endda gavne dig.

 

Du skal selvfølgelig ikke snydes for offside reglen, her kommer den:

Hvis spiller A, står mellem målmand B og spiller B imens han(A) får en aflevering af en medspiller(A), så er der offside. Prøv den af på din fodboldtosse. Indsæt evt. hans favorithold i eksemplet, så er der kærlighed i luften.